Címkék

Mütilén

Csodatévő Szent György mütilénei püspök, hitvalló

Szent György 776-ban született Kis Ázsia nyugati partvidékén élő előkelő családban. Fiatal korától kezdve megszerette a szerzetesi életet. Miután tizenkét évesen elárvult, azonnal szétosztotta vagyonát és a helyi monostorba ment. Két évvel később, mivel teljes szívével a magányos életre törekedett, Leszbosz (Mütiléne) szigetére költözött egy barlangba és ott élt szigorú böjtölésben és szüntelen imádkozásban. Erőfeszítései ellenére, hogy menedékét titokban tartsa, híressé vált. A világiak és a papság egyhangúan a sziget püspökévé választották. Ekkoriban György csupán huszonnyolc éves volt.

Kilenc évvel később vitába keveredett egy előkelő emberrel, aki lábbal tiporta az Egyház jogait. A püspök Konstantinápolyba utazott, hogy a patriarchánál apelláljon. Szent Nikéforosz (június 1.) patriarcha méltón értékelte Szent György erényeit, a hit iránti buzgóságát, ezért akarata ellenére maga mellett tartotta, előre látván azt a vihart, aminek hamarosan újra el kell érnie az igaz hitet.

És valóban, V. Izaurai Leó császár (813-820) trónralépése után kegyetlen ikonromboló üldöztetésbe kezdett. Mivel Szent György aktívan részt vett a patriarchának az igaz hitért folytatott harcában, megkorbácsolták, majd Propontida egyik szigetére száműzték.

Ott, a száműzetés kényszerű megpróbáltatásait egyesítve a szerzetesi munkálkodással, Istentől elnyerte a csodatevés kegyelmét. Szentéletű György nem csak életében tett csodákat, de 821. április 7-én bekövetkezett halála után is. Később szent ereklyéit Mütiléné székesegyházába vitték át.


[1] Három György nevű mütilénei szent püspököt különböztetnek meg. Az elsőt, akinek emlékét ezen a napon ünneplik, Csodatevő Szent Györgynek hívják; a másikra testvéreivel Dáviddal és Szimeonnal együtt február 1-én emlékezünk; a harmadik, akit Hitvallónak neveznek – helyi szent, akit május 16-án ünnepelnek. Feltételezhetően kb. 726-784 között élt, de sorsáról semmi többet nem ismerünk. Valószínűleg az első Györggyel kell azonosítani.

Forrás: Синаксарь, жития святых Православной Церкви, Автор-составитель иеромонах Макарий Симоноспетрский, адаптированный перевод с французского. Том 4-й, март-апрель. // Издательство -Сретенского монастыря – Москва, 2011. 480-481 o.