Címkék

Az újnaptár szerint 2013. november 24-én ünnepeljük Szent Merkuriosz nagyvértanú, Szent Katalin nagyvértanú*, az ötven szent rétor vértanú, akiket Szent Katalin térített meg és tűzhalált haltak; Szmolenszki Szent Merkurij vértanú (13. század), Szojgai Szent Szimeon (16. század), Szent Jevgráv Jevaresztov presbiter (1919), Szent Jevgenyij Jakovlev és Mihail Bogorogyickij presbiterek (1937), Szent Alekszander Levickij, Alekszij Tjutjunov, Joann Nyikolszkij, Kornyilij Ugyilovics és Mitrofán Kornyickij presbiterek (1937), újvértanúk, Szent Malchosz, az antiokhia közeli pusztában élt aszkéta, Szent Hermogenész agrigentumi püspök, Szent Filuména és Kristóf vértanúk, az élve eltemetett Szent Eugeniosz vértanú, a lefejezett Szent Prokopiosz és Kristóf vértanúk, Korinthusi Szent Sándor vértanú, a lefejezett Szent Chriszogonosz vértanú, a bithüniai Olimposz hegyen élt Szentéletű Márk, a trigliai monostor igumenje**, valamint Új Szent Nikodémosz (13-14. század)*** emlékét.

* Az Istenszülő bevezetése a templomba ünnep ünnepzárása. A XVI. századig a Görög Egyház is november 24-én tartotta Szent Katalin ünnepét, ahogy az Orosz Egyházban és az orosz liturgikus hagyományt követő egyházakban napjainkban is szokás). A Mineákban tett megjegyzés szerint a sínai-hegyi atyák tették át az ünnepet 25-re, hogy hangsúlyozzák annak jelentőségét.
** A bizánci szynaxárionok által említett szentek
*** Új Szent Nikodémosz életírását Szent Filotheosz konstantinápolyi patriarcha írta meg, de a szent neve sokáig nem került be a Szynaxárionokba. 1988-ban Veroia (Βέροια) metropolitája e helyi szent ünnepét november 24-re tette.

Tropárion: ”Az Atyával és a Lélekkel együtt öröktől való Igét, aki a Szűztől a mi üdvösségünkre született, magasztaljuk hívők, és hódoljunk Néki; mert kegyes volt testben felmenni a keresztre és elszenvedni a halált, és az elhunytakat is fetámasztani az Ő dicsőséges Feltámadásával.”

Kondákion: ”Alászálottál a pokolba Üdvözítőm, és összezúztad annak kapuit mint mindenható; az elhunytakat, mint Alkotó, magaddal együtt feltámasztottad, és a halál ostorát összetörted, Krisztus, és megszabadítottad az átoktól Ádámot, Emberszerető, miért is mindnyájan így kiáltunk Hozzád: Üdvözíts minket Urunk.”

Apostoli prokimen: Te Urunk, őrizz meg minket és tarts meg mindket e nemzedéktől és mindörökké.
Vers: Ments meg engem, Uram, mert megfogyatkozott a kegyes.

Apostoli olvasmány: Gal. 6, 11-18

Evangéliumi olvasmány: Lk. 18, 18-27