Címkék

,

Az újnaptár szerinti december 1-én ünnepeljük Szent Náhum próféta, Irgalmas Szent Filaret (8. század), Perzsa Szent Ananiás vértanú és Ifjabb Szent Antal (8. század) emlékét. Ezen a napon ünnepeljük még Szent Jakab, az Úr Testvére, valamint Szent Szimeon és Zakariás ereklyéinek átvitelét, Szent Oniszimosz (Onisziphorosz), Ananiás és Szolochon (Szolomon) efezusi érsekek, Szent Theoklitosz lakedaimóni (spártai) püspök (9. század) és Szent Eligius noyon-i (Gallia) püspök emlékét.

Tropárion: Angyali Hatalmak szálltak a sírboltodra, és az örizők megbénultak; és ott állott Mária a sírban, keresve szeplőtelen Testedet. Meghódítottad a poklot, meg nem kísértvén tőle; találkoztál a Szűzzel, életet ajándékozva. Aki a halottaidból feltámadtál, Uram dicsőség Néked! 

Kondákion: Éltető kezével feltámasztván a sötét mélységből minden halottakat az életetadó Krisztus Isten, feltámadást ajándékozott a halandó porhüvelynek; mert Ő a mindenek Üdvözítője, feltámadása, élete és Istene.

Apostoli prokimen: Üdvözítsd Uram a Te népedet, és áldd meg a Te örökségedet.
Vers: Tehozzád kiáltottam, én Uram Istenem.

Apostoli olvasmány: Ef. 2, 4-10

Testvérek, az irgalmasságában gazdag Isten azzal mutatta meg nagy szeretetét irántunk, hogy, bár bűneink miatt holtak voltunk, Krisztussal életre keltett minket. Kegyelemből üdvözültetek. Krisztus Jézusban ugyanis föltámasztott minket és vele együtt maga mellé ültetett a mennyben, hogy az eljövendő korokban megmutassa Krisztus Jézusban irántunk megnyilvánuló jóságából kegyelmének túláradó bőségét. Hiszen kegyelemből üdvözültetek a hit által, s ez nem a magatok érdeme, hanem Isten ajándéka. Nem tetteiteknek köszönhetitek, hogy senki se dicsekedhessék. Az ő alkotása vagyunk: Krisztus Jézusban jótettekre teremtett minket, melyeket Isten előre elrendelt, hogy bennük éljünk.

Evangéliumi olvasmány: Lk. 18, 35-43

Psalterium Egberti

“A vak Bartimeus meggyógyítása” (Psalterium Egberti, 10. század)

Abban az időben, amikor Jézus Jerikóhoz közeledett, egy vak koldus ült az útfélen. Amint hallotta, hogy sok ember vonul arra, megkérdezte, mi történik. Mondták neki, hogy a názáreti Jézus megy arra. Erre kiáltozni kezdett: “Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!” Az elvonulók csitították, hogy hallgasson, de ő annál jobban kiabált: “Dávid fia, könyörülj rajtam!” Jézus megállt és szólt, hogy vezessék hozzá. Mikor odaért, megkérdezte: “Mit akarsz tőlem?” “Uram, kérte, hogy lássak.” Jézus így szólt hozzá: “Láss! Hited meggyógyított téged.” Azonnal visszanyerte látását és Istent dicsérve követte őt. Ennek láttára a nép is áldotta Istent.